Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
Sposób wykonania:
- Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj.
- Odlej wodę i dobrze rozgnieć.
- Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części.
- Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp mąkę ziemniaczaną do wysokości górnej powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza.
- Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąką wyrabiając ciasto.
- Z ciasta zrób kuleczki a w nich wgłębienia.
- Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kluski i gotuj około 3 minut po wypłynięciu.
- Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
Kluski śląskie można podawać z sosem.
Propozycja podania z sosem pieczarkowym.
Zjadłabym :)) z grzybowym sosikiem :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)) z grzybowym sosikiem :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam sos nelsoński :-) https://przepisy-kulinarne-babci- antoniny.blogspot.com/2016/11/sos-nelsonski.html
Usuń