piątek, 11 listopada 2016

KLUSKI ŚLĄSKIE



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • mąka ziemniaczana
  • sól


Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj.
  2. Odlej wodę i dobrze rozgnieć.
  3. Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części.
  4. Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp mąkę ziemniaczaną do wysokości górnej powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza.
  5. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąką wyrabiając ciasto.
  6. Z ciasta zrób kuleczki a w nich wgłębienia.
  7. Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kluski i gotuj około 3 minut po wypłynięciu.
  8. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. 

Kluski śląskie można podawać z sosem.

Propozycja podania z sosem pieczarkowym.
 

3 komentarze:

  1. Zjadłabym :)) z grzybowym sosikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym :)) z grzybowym sosikiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam sos nelsoński :-) https://przepisy-kulinarne-babci- antoniny.blogspot.com/2016/11/sos-nelsonski.html

      Usuń