środa, 9 listopada 2016

BAGIETKA NADZIEWANA PIERSIĄ Z KURCZAKA I ŻÓŁTYM SEREM



Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • bagietka długa
  • plastry żółtego sera
  • mąka 
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1/6 szklanki rozpuszczonego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka startego sera żółtego

Sposób wykonania:
  1. Pierś kroimy w plastry o szerokości około 1 cm.
  2. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  3. Smażymy na oleju obficie polanym na patelnię.
  4. Po usmażeniu wykładamy na talerz.
  5. Bagietkę przekrawamy na pół i powstałe połówki też przekrawamy na pół.
  6. W każdej części bagietki wycinamy otwór na wylot.
  7. Bierzemy plaster sera, kładziemy na nim upieczony plaster piersi kurczaka, ser owijamy na plastrze i wkładamy do wydrążonej 1 części bagietki a następnie przecinamy ją na 3 równe części.
  8. Tak samo postępujemy z 3 pozostałymi kawałkami bagietki.
  9. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i wypełnione części bagietki układamy w ten sposób, aby powstała długa bagietka.
  10. Do miseczki wlewamy rozpuszczone masło, wyciskamy czosnek, dodajemy natkę pietruszki i stary ser, mieszamy a następnie obficie smarujemy po wierzchu złożoną bagietkę, po czym zawijamy ją w folię aluminiową.
  11. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  12. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym, maczamy i zajadamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz