Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- bagietka długa
- plastry żółtego sera
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1/6 szklanki rozpuszczonego masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka startego sera żółtego
Sposób wykonania:
- Pierś kroimy w plastry o szerokości około 1 cm.
- Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażymy na oleju obficie polanym na patelnię.
- Po usmażeniu wykładamy na talerz.
- Bagietkę przekrawamy na pół i powstałe połówki też przekrawamy na pół.
- W każdej części bagietki wycinamy otwór na wylot.
- Bierzemy plaster sera, kładziemy na nim upieczony plaster piersi kurczaka, ser owijamy na plastrze i wkładamy do wydrążonej 1 części bagietki a następnie przecinamy ją na 3 równe części.
- Tak samo postępujemy z 3 pozostałymi kawałkami bagietki.
- Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i wypełnione części bagietki układamy w ten sposób, aby powstała długa bagietka.
- Do miseczki wlewamy rozpuszczone masło, wyciskamy czosnek, dodajemy natkę pietruszki i stary ser, mieszamy a następnie obficie smarujemy po wierzchu złożoną bagietkę, po czym zawijamy ją w folię aluminiową.
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym, maczamy i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz