piątek, 18 listopada 2016

LAZANIA



Składniki:
  • 400 g makaronu lazania
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 100 g sera gouda
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa
Składniki na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 180 g startego sera żółtego
  • 3/4 szklanki śmietany gęstej
  • sól
  • pieprz


Sposób przygotowania:
  1. Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła i przesmażyć z 1 łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Płaty makaronu gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
  3. Cebulę i marchew kroimy w drobną kostkę, dodajemy mięso mielone i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy do smaku.
  4. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia.
  5. Naczynie żaroodporne wykładamy jedną warstwą makaronu, na którą nakładamy część mięsa i sosu beszamelowego, następnie kolejną warstwę makaronu itd.
  6. Na koniec całość posypujemy startym serem.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  8. Piec około 35 minut.



1 komentarz: