Składniki:
- 400 g makaronu lazania
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 jajko
- 100 g sera gouda
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oliwa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki
- 1/2 szklanki mleka
- 180 g startego sera żółtego
- 3/4 szklanki śmietany gęstej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła i
przesmażyć z 1 łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do
uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. - Płaty makaronu gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
- Cebulę i marchew kroimy w drobną kostkę, dodajemy mięso mielone i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy do smaku.
- Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia.
- Naczynie żaroodporne wykładamy jedną warstwą makaronu, na którą nakładamy część mięsa i sosu beszamelowego, następnie kolejną warstwę makaronu itd.
- Na koniec całość posypujemy startym serem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piec około 35 minut.
Dawno nie robiłam, a pyszne jest :)
OdpowiedzUsuń