Składniki na hamburgera z wołowiny:
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego chudego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- szczypta chili
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatki:
- pomidory w plastrach
- plasterki czerwonej cebuli
- 4 liście sałaty
- 4 bułki
Składniki na sos
pomidorowy:
- 2 plastry bekonu
- 2 średnie obrane ze skórki pomidory
- sól
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania hamburgera z
wołowiny:
- Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.
- Mięso w misce podzielić na cztery części. Uformować kotlety, położyć je na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki.
- Przygotować sos: Oliwę z oliwek wlać na gorącą patelnię, włożyć pokrojony bekon, podsmażyć. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować.
- Mięso wyjąć z lodówki i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć hamburgera, plaster pomidora, krążki cebuli, polać sosem i położyć górę bułki. Ugnieść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz