niedziela, 20 listopada 2016

HAMBURGER Z WOŁOWINY




Składniki na hamburgera z wołowiny:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego chudego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • szczypta chili
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatki:

  • pomidory w plastrach
  • plasterki czerwonej cebuli
  • 4 liście sałaty
  • 4 bułki

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 plastry bekonu
  • 2 średnie obrane ze skórki pomidory
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny:

  1. Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.
  2. Mięso w misce podzielić na cztery części. Uformować kotlety, położyć je na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować sos: Oliwę z oliwek wlać na gorącą patelnię, włożyć pokrojony bekon, podsmażyć. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować.
  4. Mięso wyjąć z lodówki i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  5. Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć hamburgera, plaster pomidora, krążki cebuli, polać sosem i położyć górę bułki. Ugnieść. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz