wtorek, 15 listopada 2016

STEK WIEPRZOWY



Składniki:
  • 0,9 kg wieprzowiny z kością
  • 5 dkg smalcu
  • 1 dkg soli
  • 2 dkg mąki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
  1. Z mięsa wyluzować kości i zdjąć nadmiar tłuszczu. Pokroić je prostopadle, w poprzek włókien, na kawałki 2-centymetrowej grubości, ostrym nożem obciąć nierówności brzegowe. Rozpłaszczyć ręką, nie kształtować.
  2. Posolić, oprószyć mąką i pieprzem, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko obrumieniając z obu stron.
  3. Podawać z ziemniakami, zwłaszcza z frytkami oraz warzywami z wody lub surówkami.
  4. Na każdy stek można nakładać 1 łyżkę kopiastą cebuli uduszonej w tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz