Składniki:
- 0,9 kg wieprzowiny z kością
- 5 dkg smalcu
- 1 dkg soli
- 2 dkg mąki
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Z mięsa wyluzować kości i zdjąć nadmiar tłuszczu. Pokroić je prostopadle, w poprzek włókien, na kawałki 2-centymetrowej grubości, ostrym nożem obciąć nierówności brzegowe. Rozpłaszczyć ręką, nie kształtować.
- Posolić, oprószyć mąką i pieprzem, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko obrumieniając z obu stron.
- Podawać z ziemniakami, zwłaszcza z frytkami oraz warzywami z wody lub surówkami.
- Na każdy stek można nakładać 1 łyżkę kopiastą cebuli uduszonej w tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz