niedziela, 6 listopada 2016

ZUPA JARZYNOWA (WARZYWNA)



Składniki:
  • 450 g mieszanki warzywnej z marchwi, brokułów, kalafiora, groszku zielonego, fasoli
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka koperku zielonego posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 2,5 l wody


Sposób przygotowania:
  1. Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszankę warzywną. Gotować aż ziemniaki i warzywa będą miękkie.
  2. Przygotować zasmażkę: rozpuścić masło a następnie dodać mąkę, wymieszać i dodać łyżkę wazową wywaru z zupy i dalej mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać do gotującej się zupy.
  3. Na koniec gotowania dodać do smaku przyprawy i śmietanę. 
  4.  Porcję zupy posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz