wtorek, 8 listopada 2016

KACZKA DUSZONA Z PAPRYKĄ



Składniki:
  • 1,45 kg kaczki bez podrobów
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku o średniej wielkości
  • 2 łyżeczki czubate mąki
  • 5 łyżeczek płaskich papryki mielonej
  • 5 dkg smalcu
  • pieprz mielony
  • 3 dkg cytryny
  • usiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:
  1. Kaczkę oczyścić, umyć, wyporcjować, natrzeć czosnkiem i solą, oprószyć mąką wymieszaną z papryką, obrumienić na tłuszczu. Przełożyć do rondla, udusić w powstałym sosie. 
  2. Pod koniec duszenia dodać pieprz i sok z cytryny.
  3. Porcje kaczki posypywać drobno usiekaną natką pietruszki.
  4. Podawać z ziemniakami i surówkami sezonowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz