Składniki:
- 1,45 kg kaczki bez podrobów
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku o średniej wielkości
- 2 łyżeczki czubate mąki
- 5 łyżeczek płaskich papryki mielonej
- 5 dkg smalcu
- pieprz mielony
- 3 dkg cytryny
- usiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kaczkę oczyścić, umyć, wyporcjować, natrzeć czosnkiem i solą, oprószyć mąką wymieszaną z papryką, obrumienić na tłuszczu. Przełożyć do rondla, udusić w powstałym sosie.
- Pod koniec duszenia dodać pieprz i sok z cytryny.
- Porcje kaczki posypywać drobno usiekaną natką pietruszki.
- Podawać z ziemniakami i surówkami sezonowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz