wtorek, 8 listopada 2016

SOS NELSOŃSKI



Składniki:
  • 1,5 dkg grzybów suszonych
  • 3 dkg tłuszczu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20 dkg śmietany
  • 7 dkg cebuli
  • 2,5 dkg mąki
  • 0,4 l wywaru z kości i włoszczyzny
  • 2 g pieprzu


Sposób przygotowania:
  1. Przygotować wywar z kości i włoszczyzny..
  2. Grzyby umyć, zalać wywarem, ugotować.
  3. Cebulę obrać, posiekać, poddusić na tłuszczu, dodać mąkę, przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z grzybów, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do sosu.
  5. Tuż przed podaniem wymieszać sos ze śmietaną. Już nie gotować.
Sos nelsoński podaje się do ziemniaków, kasz, klusek, zrazów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz