Składniki:
- 250 g krewetek koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka szalotka
- 100 g makaronu ryżowego
- imbir
- rozmaryn
- ostra papryka
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- sok z dużej, dojrzałej pomarańczy
- sok z limonki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania sosu:
- Sok z pomarańczy i limonki wymieszać dokładnie z cukrem, sosem sojowym jasnym i mąką ziemniaczaną.
Sposób wykonania:
- Cebulkę z czosnkiem i łyżeczką cukru podsmażamy na oleju.
- Dodajemy krewetki i podsmażamy jeszcze przez około 1 minutę.
- Po czym dodajemy sos.
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na talerz wykładamy ryż dookoła układamy przesmażone warzywa, a na wierzchu krewetki.
Przepis na 2 porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz