niedziela, 20 listopada 2016

KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI



Składniki:
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:
  1. Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą, posolić, gotować do miękkości około 25 minut, odcedzić.
  2. Ciepłą kapustę przełożyć do miski, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub pokropić niewielką ilością soku z cytryny dla przywrócenia koloru, wymieszać.
  3. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do kapusty, wymieszać.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. 
  5. Sałatkę posolić i popieprzyć do smaku, dodać cukier i oliwę, wymieszać.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię połaczenie kapusty z jabłkiem. pyszna surówka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To moja najsmaczniejsza surówka a przede wszystkim bardzo zdrowa. Czerwona kapusta posiada większe wartości dla zdrowia niż biała. Pyszna surówka 🍀🌹🍀

    OdpowiedzUsuń