Składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1 duże jabłko
- 1 mała cebula
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą, posolić, gotować do miękkości około 25 minut, odcedzić.
- Ciepłą kapustę przełożyć do miski, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub pokropić niewielką ilością soku z cytryny dla przywrócenia koloru, wymieszać.
- Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do kapusty, wymieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty.
- Sałatkę posolić i popieprzyć do smaku, dodać cukier i oliwę, wymieszać.
bardzo lubię połaczenie kapusty z jabłkiem. pyszna surówka :-)
OdpowiedzUsuńTo moja najsmaczniejsza surówka a przede wszystkim bardzo zdrowa. Czerwona kapusta posiada większe wartości dla zdrowia niż biała. Pyszna surówka 🍀🌹🍀
OdpowiedzUsuń