Składniki:
- 30 dkg wołowiny bez kości
- 50 dkg wieprzowiny bez kości
- 10 dkg bułki czerstwej
- 8 dkg cebuli
- 1 jajo
- 2 dkg soli
- 10 dkg tłuszczu
- 1 g pieprzu
Sposób przygotowania:
- Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku, odcisnąć.
- Mięso zemleć wraz z bułką, dodać cebulę podduszoną na tłuszczu, jajo, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę.Ukształtować 10 lub 20 zrazików (po 1 lub 2 na porcję).
- Każdy zrazik obtoczyć w mące lub przesianej tartej bułce i smażyć na rumiano.
Zrazy mielone na gorącą przekąskę można przygotować w sposób następujący:
- Masę mieloną podzielić na 40 porcji, uformować okrągłe frykadelki, obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z startym żółtym serem i różnymi przyprawami.
- Usmażyć i podać z grzybkami marynowanymi lub inną marynatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz