niedziela, 20 listopada 2016

ZRAZY MIELONE Z MIĘSA MIESZANEGO



Składniki:
  • 30 dkg wołowiny bez kości
  • 50 dkg wieprzowiny bez kości
  • 10 dkg bułki czerstwej
  • 8 dkg cebuli
  • 1 jajo
  • 2 dkg soli
  • 10 dkg tłuszczu
  • 1 g pieprzu


Sposób przygotowania:
  1. Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku, odcisnąć. 
  2. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać cebulę podduszoną na tłuszczu, jajo, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę.Ukształtować 10 lub 20 zrazików (po 1 lub 2 na porcję).
  3. Każdy zrazik obtoczyć w mące lub przesianej tartej bułce i smażyć na rumiano. 

Zrazy mielone na gorącą przekąskę można przygotować w sposób następujący:
  1. Masę mieloną podzielić na 40 porcji, uformować okrągłe frykadelki, obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z startym żółtym serem i różnymi przyprawami.
  2. Usmażyć i podać z grzybkami marynowanymi lub inną marynatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz