Składniki:
- 80 dkg ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 15 dkg wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm.
- Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę.
- Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki.
- Paprykę przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości około 1 cm.
- Olej rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu.
- Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Zdjąć pokrywkę. Zwiększyć ogień pod patelnią i ciągle mieszając smażyć 3-4 minut, aby warzywa stały się chrupiące.
- Posypać natką i podawać na talerzu z kruchą, świeżą sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz