niedziela, 6 listopada 2016

ZIEMNIAKI SMAŻONE Z WARZYWAMI



Składniki:
  • 80 dkg ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm.
  2. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę.
  3. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Paprykę przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości około 1 cm.
  5. Olej rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu.
  6. Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
  7. Zdjąć pokrywkę. Zwiększyć ogień pod patelnią i ciągle mieszając smażyć 3-4 minut, aby warzywa stały się chrupiące.
  8. Posypać natką i podawać na talerzu z kruchą, świeżą sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz