wtorek, 8 listopada 2016

ROSÓŁ Z KURY



Składniki:
  • 2 l wody
  • 1kg kury
  • 35 dkg włoszczyzny z kapustą włoską
  • 6 dkg cebuli
  • natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • ziele angielskie do smaku

 Sposób przygotowania:
    1. Oczyszczoną kurę umyć, zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
    2. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę oraz zrumienioną cebulę i przyprawy.
    3. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku.
    4. Podawać z makaronem, kluskami. 
    5. Rosół przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
    6. Kurę podać razem z rosołem lub jako drugie danie z odpowiednio dobranym sosem i warzywami.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz