Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 dużych łyżek gęstej śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- olej
- cukier puder
- dżem truskawkowy lub konfitury
- Przygotować szklankę i 2 różnej wielkości kieliszki.
- Wymieszać mąkę z cukrem i solą.
- Dodać żółtka, spirytus i śmietanę.
- Zagnieść na jednolitą masę, a następnie ubijć drewnianym wałkiem.
- Na posypany mąką blat położyć ciasto i rozwałkować.
- Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości.
- Krążki naciąć w 3 miejscach, tak aby uformować płatki.
- Układać 3 krążki jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Docisnąć na środku palcem, aby krążki się zlepiły.
- Różyczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.
- Gdy różyczki ostygną posypać grubo cukrem pudrem.
- Na środku każdej różyczki nałożyć trochę dżemu lub konfitury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz