czwartek, 11 maja 2017

ZAKWAS Z BURAKÓW

Składniki:
  • 2 kg buraków
  • 2,6 l przegotowanej wody
  • 1,5 dkg cukru
  • 0,5 dkg czosnku
  • 1 dkg skórki z razowego chleba
Gotowego zakwasu 2,5 litra.

Sposób wykonania:
  1. Buraki umyć pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, pokrajać w krążki grubości 0,5 cm.
  2. Włożyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekładając obranym, posiekanym czosnkiem.
  3. W przegotowanej wodzie, o temperaturze około 50 stopni Celsjusza, rozpuścic cukier i wlac jej do buraków tyle, aby pokryc ich powierzchnię przynajmniej na 5 cm. 
  4. Włożyc skórkę z chleba.
  5. Garnek przykryc pojedynczą warstwą gazy i pozostawic w temperaturze około 20 stopni Celsjusza na 4-5 dni.
Ukwaszony barszcz, jeśli nie jest zaraz zużyty, należy zlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. W miejscu zaciemnionym, w temperaturze ok 5 stopni Celsjusza, można przechowywać go nawet kilka tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz