- 1 szklanka mąki o pojemności 200 ml
- 1 szklanka mleka o pojemności 200 ml
- lub 1 szklanka wody o pojemności 200 ml
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego:
- Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko lub wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko i miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto bez krupek.
I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp.
Sposób przygotowania naleśników:
- Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni.
- Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor.
- Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika.
- Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki aż do zużycia przygotowanej masy naleśnikowej.
Z przepisu wychodzi 6 sztuk naleśników.
Patelnia o średnicy 16 cm.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń