piątek, 13 stycznia 2017

CIASTO Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ, GALARETKĄ I MANDARYNKAMI



Składniki na 1 biszkopt cienki:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna)

Składniki masy śmietankowej:
  • 1 litr śmietany kremówki 36 %
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Dodatki:
  • powidła
  • 5 mandarynek
  • 3 opakowania galaretek wiśniowych 

Sposób wykonania biszkoptu:
  1. Upiec 2 cienkie biszkopty.
  2. Żółtka jaj wybić do małej misy.
  3. Białka wybić do dużej misy i wstawić do lodówki, po schłodzeniu ubić na sztywną masę dodając cukier i cały czas mieszając.
  4. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
  5. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie.
  6. Na końcu dodać rozpuszczony, schłodzony tłuszcz, wymieszać.
  7. Wylać na blachę wyłożoną srebrem.
  8. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  9. Wymiary blachy 21 cm x 26 cm.


Sposób wykonania masy śmietankowej:
  1. Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę.

Sposób wykonania ciasta:
  1. Jeden biszkopt położyć na dno blachy, posmarować powidłami, wylać 8/9 masy śmietankowej, przykryć drugim biszkoptem.
  2. Na wierzchu ułożyć 3 rzędy pazurków mandarynek. 
  3. Pozostałą masę śmietankową przełożyć do szprycy cukierniczej.
  4. Za pomocą szprycy na każdy pazurek wycisnąć dużą kropkę masy śmietankowej.
  5. Brzegi ciasta również ozdobić masą śmietankową wyciskaną ze szprycy tworząc jednolity "murek".
  6. Galaretki rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  7. Tężejącą galaretką zalać ciasto wewnątrz "murku".

2 komentarze: