- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 pomidory malinowe
- 2 ogórki gruntowe
- 1 zielona papryka
- 0,5 cebuli
- 1 duża bułka
- 0,5 l przegotowanej zimnej wody
- 2 łyżki octu octu winnego
- bagietka do podania
- sól
- pieprz ziołowy
Sposób wykonania:
- Obrać i wycisnąć czosnek.Wymieszać z wyjętą wewnętrzną częścią bułki (bez skórki) i 5 łyżkami oliwy. Dolać 0,5 szklanki przegotowanej wody.
- Jednego pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Gniazdo nasienne wyjąć i włożyć do blendera. Pozostałą część pomidora pokroić w kostkę. Pozostałe pomidory podzielić na kawałki i włożyć do blendera.
- Zieloną paprykę wyczyścić z nasion. 1/3 papryki pokroić w kostkę, pozostała część włożyć do blendera.
- Ogórki gruntowe obrać ze skórki. 1/3 ogórka pokroić w kostkę, pozostałą część włożyć do blendera.
- Cebulę obrać i włożyć do blendera.
- Bagietkę pokroić w krążki i przyrumienić na patelni.
- Zblendować wszystkie warzywa (pomidory, papryka, ogórki, cebula) z pastą z chleba, czosnku i oliwy.
- Dodać ocet, pozostałą wodę, sól, pieprz i miksować.
- Przygotowane gazpacho należy schłodzić kilka godzin w lodówce.
- Podawać z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczoną bagietką.
Uwielbiam. Również zapraszam do dodania do akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuń