sobota, 2 września 2017

GAZPACHO



Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 cebuli
  • 1 duża bułka
  • 0,5 l przegotowanej zimnej wody
  • 2 łyżki octu octu winnego
  • bagietka do podania 
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

  1. Obrać i wycisnąć czosnek.Wymieszać z wyjętą wewnętrzną częścią bułki (bez skórki) i 5 łyżkami oliwy. Dolać 0,5 szklanki przegotowanej wody.
  2. Jednego pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Gniazdo nasienne wyjąć i włożyć do blendera. Pozostałą część pomidora pokroić w kostkę. Pozostałe pomidory podzielić na kawałki i włożyć do blendera.
  3. Zieloną paprykę wyczyścić z nasion. 1/3 papryki pokroić w kostkę, pozostała część włożyć do blendera.
  4. Ogórki gruntowe obrać ze skórki. 1/3 ogórka pokroić w kostkę, pozostałą część włożyć do blendera.
  5. Cebulę obrać i włożyć do blendera.
  6. Bagietkę pokroić w krążki i przyrumienić na patelni.
  7. Zblendować wszystkie warzywa (pomidory, papryka, ogórki, cebula) z pastą z chleba, czosnku i oliwy. 
  8. Dodać ocet, pozostałą wodę, sól, pieprz  i miksować.
  9. Przygotowane gazpacho  należy schłodzić kilka godzin w lodówce.
  10. Podawać z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczoną bagietką.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam. Również zapraszam do dodania do akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń