wtorek, 16 maja 2017

NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO

Składniki:
  • 1 szklanka mąki o pojemności 200 ml
  • 1 szklanka mleka o pojemności 200 ml
  • lub 1 szklanka wody o pojemności 200 ml
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego:
  1. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko lub wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko i miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto bez krupek. 
         W zależności od tego, czy do przygotowania ciasta naleśnikowego użyjemy mleka czy wody, będzie miało ono zastosowanie odpowiednio albo do dodatków słodkich, albo do mięs, wędlin i warzyw.

         I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp.


Sposób przygotowania naleśników:
  1. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni.
  2. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor.
  3. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika.
  4. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki aż do zużycia przygotowanej masy naleśnikowej.


Z przepisu wychodzi 6 sztuk naleśników.
Patelnia o średnicy 16 cm.

1 komentarz: