środa, 10 maja 2017

SAŁATKA DOMOWA Z BURAKÓW ZASMAŻANA

Składniki:
  • 85 dkg buraków
  • 1/2 cytryny
  • 3 g soli
  • 2 dkg cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
  1.  Buraki wyszorować, ugotować w skórkach, odlać, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
  2. Dodać do smaku sól, cukier i sok z cytryny. Wymieszać.
  3. Przełożyć na patelnię, podsmażyć do odparowania wody.
  4. Na drugiej  patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać.
  5. Złocistą zasmażkę dodać do buraków na patelni, wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć do połączenia składników.

1 komentarz: