wtorek, 27 czerwca 2017

NADZIEWANY BAKŁAŻAN



Składniki:
  • bakłażan
  • 1 pomidor
  • 0,5 opakowania sera feta
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • 10 dag sera żółtego wędzonego

Sposób wykonania:
  1. Przekroić bakłażana na pół, następnie wydrążyć łyżeczką miękki miąższ, zostawiając 1 cm od skórki. Miąższ posiekać.Usmażyć
  2. Usmażyć mięso mielone na patelni.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 
  4. Do cebulki dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Podsmażyć.
  5. Ser feta pokoroić w kostkę. 
  6. Do pomidora i cebulki dodać ser feta, kukurydzę i usmażone mięso mielone.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Do połówek bakłażana dodać przygotowane nadzienie. Posypać startym serem.
  9. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz