
- 70 dag żeberek wieprzowych
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
- Żeberka pokroić w paski o szerokości około 3 cm.
- W miseczce połączyć: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę czosnku w proszku.
- W tak przygotowanej marynacie umieścić żeberka. Odstawić na 30 min.
- Smażyć 8 minut we frytkownicy -olej rozgrzany do temp. ok. 180 stopni.
- W miseczce wymieszać ocet ryżowy, ciemny sos sojowy, keczup i cukier.
- Do rozgrzanego na patelni oleju (1 łyżka) dodać przygotowany sos. Zagotować.
- Do zagotowanego sosu dodać usmażone żeberka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz