niedziela, 25 czerwca 2017

ZUPA KREM OGÓRKOWA

Składniki:
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • topiony serek ementaler
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Wrzucić 2 kostki rosołowe drobiowe na 1l wody. Gotować.
  2. Po rozpuszczeniu kostek dodać 3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę.
  3. Na patelni na oleju zeszklić 0,5 cebuli średniej wielkości pokrojonej w kostkę oraz 2 przeciśnięte ząbki czosnku.
  4.  2 ogórki ok. 20 cm przeciąć na pół i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Dołożyć na patelnie do zeszklonej cebulki. Przesmażyć razem ok. 5 min.
  5. Następnie zawartość z patelni dodać do wywaru z ugotowanymi ziemniakami. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. aż ogórki będą miękkie.
  6. Wymieszać 0,5 szklanki śmietany i 1 łyżeczkę mąki.
  7. Garnek zestawić z ognia i wlać śmietanę z mąką do wywaru. Dołożyć topiony serek ementaler i postawić garnek na ogień, mieszać do rozpuszczenia serka.
  8. Po rozpuszczeniu odstawić z ognia i zmiksować na krem.
  9. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  10. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz