wtorek, 27 czerwca 2017

ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Składniki:
  • 70 dag żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  •  1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:
  1. Żeberka pokroić w paski o szerokości około 3 cm.
  2. W miseczce połączyć: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę czosnku w proszku.
  3. W tak przygotowanej marynacie umieścić żeberka. Odstawić na 30 min.
  4. Smażyć 8 minut we frytkownicy -olej rozgrzany do temp. ok. 180 stopni.
  5. W miseczce wymieszać ocet ryżowy, ciemny sos sojowy, keczup i cukier.
  6. Do rozgrzanego na patelni oleju (1 łyżka) dodać przygotowany sos. Zagotować.
  7. Do zagotowanego sosu dodać usmażone żeberka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz