poniedziałek, 13 lutego 2017

TORT RAFFAELLO



Składniki na biszkopt:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)

Składniki na krem Raffaello:
  • 500 ml słodkiej śmietany kremówki 30%
  • 2 bite śmietany Śnieżki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 duży wafelek typu "Grześ"

Sposób przygotowania biszkoptu:
  1. Żółtka wybić do misy.
  2. Białka wybić do większej misy i wstawić do lodówki, po schłodzeniu ubić na sztywną masę dodając cukier i cały czas mieszając.
  3. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
  4. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, wymieszać ręcznie.
  5. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać.
  6. Wylać na blachę wyłożoną srebrem.
  7. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza.
  8. Wymiary blachy: okrągła o średnicy

Sposób przygotowania kremu:
  1. Śmietanę zmiksować ze Śnieżką, dodać wiórki kokosowe i starty na tarce o grubych oczkach wafelek, wymieszać ręcznie.
 
Sposób przygotowania tortu:

  1. Biszkopt przekroić na dwa blaty.
  2. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować.
  3. Na krem położyć drugi blat biszkoptu.
  4. Wyłożyć i rozsmarować drugą połowę kremu.
  5. Wierzch tortu Raffaello można udekorować połówkami kulek Raffaello.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz