Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 4 duże jajka
- 1 ⅓ szklanki oleju
- 1 ⅓ szklanki cukru
- 2 ½ szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka malinowa
- 1 dżem malinowy
- 50 g maliny
- 50 g borówki amerykańskiej
Sposób wykonania:
- Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Następnie należy go zblendować.
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać do masy jajecznej i zmiksować.
- Następnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć z niej razem z papierem i wystudzić na kratce.
- Po ostudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta na wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą warstwę pokruszyć palcami nad talerzem.
- Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Ostudzoną galaretkę wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
- Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier puder.
- Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i zmiksować do połączenia się składników.
- Ciasto wysmarować dżemem malinowym.
- Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć na jedną połówkę ciasta.
- Nałożyć drugą połówkę ciasta. Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta.
- Na wierzchu ułożyć maliny i borówki.
Blacha o średnicy 24 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz