poniedziałek, 9 października 2017

CIASTO ZE SZPINAKIEM



Składniki:
  • 450 g  szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 4 duże jajka 
  • 1 ⅓ szklanki oleju
  • 1 ⅓ szklanki cukru 
  • 2 ½ szklanki  mąki tortowej
  • 3 łyżeczki   proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 ml   śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki  cukru pudru 
  • 1  galaretka malinowa
  • 1 dżem malinowy
  • 50 g maliny
  • 50 g borówki amerykańskiej

Sposób wykonania:

  1. Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Następnie należy go zblendować.
  2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać do masy jajecznej i zmiksować.
  5. Następnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką.
  6. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
  7. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć z niej razem z papierem i wystudzić na kratce.
  8. Po ostudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta na wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą warstwę pokruszyć palcami nad talerzem. 
  9. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Ostudzoną galaretkę wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć. 
  10. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier puder.
  11. Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i  zmiksować do połączenia się składników. 
  12. Ciasto wysmarować dżemem malinowym.
  13. Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć na jedną połówkę ciasta.
  14. Nałożyć drugą połówkę ciasta. Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta.
  15. Na wierzchu ułożyć maliny i borówki.

Blacha o średnicy 24 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz