poniedziałek, 9 października 2017

CIASTO MARCHEWKOWE




Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 0,5 l soku z marchwi
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób wykonania:

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 
  3. Stopniowo dodawać do masy olej i mąkę.
  4. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do okrągłej blaszki o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą).
    Piec w temperaturze 180oC (grzanie góra dół) przez około 45-50 minut.
    Po ostygnięciu ciasta przekroić je w poziomie na pół.
  6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Następnie do ubitej śmietanki dodać  serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać.
  7. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem.
  8. Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń będzie gotowy, zdjąć go z ognia. Następnie dodać do niego galaretkę w proszku i mieszać, aż galaretka się rozpuści.Tak przygotowaną polewę odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
  9. Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić. 
Blacha o średnicy 24 cm.

1 komentarz: