Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
- 250g serka mascarpone
- 200g śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 0,5 l soku z marchwi
- 1 galaretka pomarańczowa
Sposób wykonania:
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Stopniowo dodawać do masy olej i mąkę.
- Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do okrągłej blaszki o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą).
Piec w temperaturze 180oC (grzanie góra dół) przez około 45-50 minut.
Po ostygnięciu ciasta przekroić je w poziomie na pół. - Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Następnie do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. - Ciasto przełożyć przygotowanym kremem.
- Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń będzie gotowy, zdjąć go z ognia. Następnie dodać do niego galaretkę w proszku i mieszać, aż galaretka się rozpuści.Tak przygotowaną polewę odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
- Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić.
intrygujący
OdpowiedzUsuń