poniedziałek, 9 października 2017

LEŚNY MECH Z MASCARPONE


Składniki:
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego (1 opakowanie)
  • 4 duże jajka 
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 1/3 szklanki oleju 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 ml śmietanki kremówki 
  • 250g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g borówki amerykańskiej

Sposób wykonania:

  1. Szpinak rozmrozić i odsączyć używając sitka. Następnie zblendować.
  2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy jajecznej i zmiksować.
  4. Następnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką.
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą.
  6. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
  7. Po ostudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta na wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą warstwę pokruszyć palcami nad talerzem. 
  8. Ubić na gęstą masę śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
  9. Ciasto przełożyć masą serową.Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta.
  10. Na wiechu ułożyć borówki.

Blacha o średnicy 24 cm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz