Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego (1 opakowanie)
- 4 duże jajka
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 1/3 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g borówki amerykańskiej
Sposób wykonania:
- Szpinak rozmrozić i odsączyć używając sitka. Następnie zblendować.
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy jajecznej i zmiksować.
- Następnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą.
- Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
- Po ostudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta na wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą warstwę pokruszyć palcami nad talerzem.
- Ubić na gęstą masę śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
- Ciasto przełożyć masą serową.Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta.
- Na wiechu ułożyć borówki.
Blacha o średnicy 24 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz