piątek, 27 października 2017

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA


Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki o pojemności 200 ml
  • 1 szklanka wody o pojemności 200 ml
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:
  • opakowanie szpinaku (może być mrożony)
  • kostka sera feta
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz do smaku

 Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko i miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto bez krupek. 
     

Sposób przygotowania naleśników:

  1. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni.
  2. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor.
  3. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika.
  4. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki aż do zużycia przygotowanej masy naleśnikowej.
Z przepisu wychodzi 6 sztuk naleśników.
Patelnia o średnicy 16 cm.


Sposób przygotowania farszu:


  1. Szpinak włożyć do rondla rozmrozić na małym ogniu, odlać nadmiar wody, dodać trochę oliwy, czosnek i podsmażyć.
  2. Ser feta rozkruszyć widelcem, żółty ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wszystko dodać do szpinaku i lekko wymieszać.
  3. Tak przygotowany farsz nałożyć na upieczone ciepłe naleśniki a następnie zawinąć je tak jak pokazano na zdjęciu i podać do spożycia.

2 komentarze: