Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki o pojemności 200 ml
- 1 szklanka wody o pojemności 200 ml
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- opakowanie szpinaku (może być mrożony)
- kostka sera feta
- 100 g sera żółtego w kawałku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego:
- Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko i miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto bez krupek.
Sposób przygotowania naleśników:
- Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni.
- Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor.
- Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika.
- Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki aż do zużycia przygotowanej masy naleśnikowej.
Patelnia o średnicy 16 cm.
Sposób przygotowania farszu:
- Szpinak włożyć do rondla rozmrozić na małym ogniu, odlać nadmiar wody, dodać trochę oliwy, czosnek i podsmażyć.
- Ser feta rozkruszyć widelcem, żółty ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wszystko dodać do szpinaku i lekko wymieszać.
- Tak przygotowany farsz nałożyć na upieczone ciepłe naleśniki a następnie zawinąć je tak jak pokazano na zdjęciu i podać do spożycia.
Dawno nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńRewelacja... smaczne, syte i wartościowe jedzonko
OdpowiedzUsuń