poniedziałek, 17 października 2016

DŻEM ŚLIWKOWY BEZ PASTERYZOWANIA



Składniki:
  • 1 kg śliwek bez pestek (1,20 kg z pestkami)
  • 330 gram cukru
  • DŻEMIX UNIWERSALNY 3:1
  • 5 łyżek wody

Sposób wykonania:
  1. Śliwki umyte, odszypułkowane, pozbawione pestek i skórki, rozdrobnione na małe kawałki wymieszaj z Dżemiksem. Dodaj 5 łyżek wody i zagotuj ciągle mieszając.
  2. Dodaj cukier i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Jeśli śliwki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź drewnianą pałkę i trochę ugnieć.
  3. Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany.
  4. Gorącym dżemem napełnij słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na 10 minut do góry dnem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz