środa, 26 października 2016

LECZO



Składniki:
  • 1 kabaczek
  • 70 dkg papryki
  • 4 duże cebule
  • 4 całe pomidory
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 kiełbasy zwyczajne
  • pieprz
  • sól
  • vegeta
  • olej
  • mąka
  • 2,5 l wody


Sposób wykonania:
  1. Kabaczek obrać ze skóry, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę i ugotować.
  2. Paprykę oczyścić z nasion pokroić w niezbyt cienkie paski i przesmażyć na oleju.
  3. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę, przesmażyć.
  4. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
  5. Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli.
  6. Wszystkie składniki wrzucić do garnka z gorącą wodą, dodać koncentrat pomidorowy.
  7. Przyprawić do smaku vegetą, pieprzem i solą.
  8. Gotować 20 minut.
  9. Na koniec zatrzepać mąką jak bigos.


Zamiast kabaczka można dodać miseczkę gotowanych grzybów pokrojonych w paski.

2 komentarze: