poniedziałek, 17 października 2016

PAPRYKA MARYNOWANA



Składniki:
  • 2 strąki czerwonej papryki
  •  2 strąki żółtej papryki
  •  2 strąki zielonej papryki
  •  ziele angielskie
  •  czarny pieprz w ziarnach
  •  gorczyca
  •  liście laurowe
  •  czosnek
  •  sól
  •  olej
  •  1 szklanka octu 10-procentowego
  •  1 szklanka cukru
  •  4 szklanki wody
  •  1,5 łyżki soli

Sposób wykonania:

1. Do słoików (0,9 litra) wrzucamy:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • wlewamy 2 łyżki stołowe oleju.
2. Paprykę myjemy. Kroimy na połówki i oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy w grube paski.
3. Do dużego garnka wlewamy wodę i lekko solimy. Gdy woda będzie się gotować zanurzamy paprykę na
    minutę. Potem wrzucamy do zimnej wody. Tak zahartowaną paprykę wkładamy do słoików.
4. W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką, zakręcamy
    słoiki i pasteryzujemy 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz