czwartek, 20 października 2016

ZUPA PIECZARKOWA



Składniki:
  • 2 l wywaru z kości i warzyw (przepis na blogu)
  • 30 dkg pieczarek (na 10 dkg wchodzi przeciętnie 7 szt średniej wielkości)
  •  5 dkg cebuli
  • 2,5 dkg masła
  • 2,5 dkg smalcu
  • 18 dkg śmietanki ( 1 łyżka 2 dkg)
  • 2,5 dkg mąki ( łyżeczka płaska) 
  • pieprz do smaku
  • 1,5 dkg soli (łyżeczka płaska 5 gram)
  • 1 łyżka kucharka lub Vegety
  • 1 dkg pietruszki zielonej lub koperku
                                                                                                 Gotowej zupy: 2,5 litra

Sposób wykonania:
  1. Przygotowany wywar przecedzić.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce dodać drobno pokrojoną cebulę, krótko podsmażyć na maśle, podlać niewielką ilością wywaru, udusić.
  3. Ze smalcu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, połączyć ją z gorącym wywarem z kości, dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować
  4. Włożyć uduszone pieczarki. Zupę przyprawić do smaku Vegetą, solą i pieprzem.
  5. Przy porcjowaniu posypać drobno usiekaną zieleniną.
Podawać z lanymi kluskami, makaronem z naleśników, drobnymi łazankami, grzankami itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz