poniedziałek, 24 października 2016

CIASTECZKA KRUCHE



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • polewa mleczna
  • posypka owocowa

Sposób wykonania:

  1. Przesiać mąkę, dodać do niej margarynę w stanie twardym.
  2. Posiekać nożem, przysypując mąką
  3. Dodać żółtka utarte z cukrem, pozostałe składniki i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
  4. Wałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.
  5. Z placka małą szklanką wycinać krążki. Można użyć wykrawarki do ciastek.
  6. Położyć na blachę pokrytą sreberkiem.
  7.  Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15 minut.
  8. Po upieczeniu wierzch ciastek oblewać polewą, dekorować posypką owocową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz