poniedziałek, 24 października 2016

SOS PIECZARKOWY



Składniki: 
  • 15 dkg pieczarek 
  • 5 dkg tłuszczu 
  • 7 dkg cebuli 
  • 3 dkg mąki 
  • 0,3 litra wywaru z kości i warzyw lub z kostki bulionowej 
  • 0,5 g pieprzu ( to mniej więcej ilość nabrana na czubek noża o zaokrąglonym zakończeniu) 
  • 0,5 dkg soli 
  • 10 dkg śmietany 

Sposób wykonania:
  1.  Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć. 
  2. Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z usiekaną cebulą (do odparowania wody), dodać pokrojone w plasterki kapelusze, dusić razem ok. 10 minut.
  3. Dolać wywar i gotować dalsze 10 minut.
  4. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać do sosu, zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz