poniedziałek, 24 października 2016

CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z BEZĄ



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 26 śliwek 
  • cukier puder
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  1. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i margarynę w stanie twardym.
  2. Posiekać nożem, przysypując mąką.
  3. Dodać żółtka utarte z 1 szklanką cukru i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
  4. Ciasto po wyrobieniu umieścić w zamrażarce co najmniej na godzinę w celu ochłodzenia.
  5. Ciasto podzielić na 2 nierówne części.
  6. Większą cześć wałkować na posypanej mąką stolnicy. Położyć na blachę.
  7. Śliwki umyć, obrać, usunąć pestki, podzielić na połówki i ułożyć na ciasto na blasze.
  8. Zmiksować białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną masę. Wylać na śliwki, rozprowadzić wzdłuż całej blachy.
  9. Drugą cześć ciasta zetrzeć na masę białkową na tarce na grubych otworach.
  10. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  11. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Wymiary spodu blachy: 19,5 cm x 35 cm.


Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz