poniedziałek, 21 listopada 2016

BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-ŚMIETANKOWĄ



Składniki na biszkopt:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)

Składniki na krem:
  • 1 opakowanie serka Mój ulubiony (450 g)
  • 2 galaretki (dowolny kolor)
  • 5 łyżeczek cukru i 1 łyżka cukru
  • 2 śmietany kremówki (0,5 l razem)
  • lub śmietana wiejska 18% (opakowanie 350 g i 180 g)

Składniki polewy:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatki:
  • dżem (smak wg uznania)


Sposób przygotowania biszkoptu:
  1. Żółtka wybić do misy.
  2. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę.
  3. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie.
  5. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.

Sposób przygotowania kremu:
  1. Do misy włożyć ser, wymieszać go z 5 łyżeczkami cukru. Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, wymieszać z serkiem. 
  2. Do drugiej misy wlać śmietanę, ubić ją z 1 łyżką cukru. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, połączyć wolno pałką z ubitą śmietaną.
  3. Masy z obu mis razem połączyć wolno mieszając.

Sposób przygotowania polewy:
  1. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. 
  2. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników.

Przygotowanie ciasta:
  1. Wystudzony biszkopt, po usunięciu sreberka, przekroić na 2 cieńsze części.
  2. Jedną część biszkoptu włożyć do formy, cienko posmarować dżemem, wylać krem, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta oblać polewą.
  3. Włożyć do lodówki na około 3 godziny aż masa stężeje.
Wymiary blachy:  21 cm x 26 cm.

6 komentarzy:

  1. Musiał rozpływać się w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, ale dużo pysznej masy)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten serek to ma być typu Danio czy twaróg??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest serek który nazywa się "Mój ulubiony" http://czytamyetykiety.pl/wp-content/uploads/2014/02/mój-ulubiony-wieluń.jpg

      Usuń
  4. Cudenko....mniam. Dziekuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń